Detached house 4 2 Sold

99, High Street, Tarvin, CH3 8JP

£ 585,000

Property photos

  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
  • 99, High Street, Tarvin, CH3 8JP
In the heart of Tarvin, within the catchment area of some of the finest schools in the area, discover a marvel of modern architecture - welcome to Number 99, High Street
FULL ADDRESS
99 High Street, Tarvin, CH3 8JA
In the heart of Tarvin, within the catchment area of some of the finest schools in the area, discover a marvel of modern architecture, where classic elements combine with contemporary aesthetics. Welcome to Number 99, High Street.

Approach from the main road, along a long in-and-out gravelled driveway, where the handsomely upgraded front of Number 99 is set in wraparound gardens.

With plenty of parking available, leave the car and make your way to the painted solid wood front door, noting the peace and tranquillity that pervades.

Traditional red quarry tiles line the floor of the porch, in the original half of the home, which has been stripped back to brick and lovingly renovated to the highest of standards.

Pale grey porcelain tiles provide a neutral, hardwearing floor, which continues throughout the most part of the downstairs living space. Crisp white walls and spotlights create an open yet homely feel. Ahead, glimpses of the rear garden are delivered through the wall of windows to the rear, providing a sneak preview of this home's most impressive space.

Hang your coats on the handy pegs in the cloak storage by the stairs before taking the door to the left.

Snuggle up on the sofa with a book and enjoy some rest and relaxation in this light, bright room, where a bay window delivers natural light through, aided by a second window to the side aspect.

Plush grey carpet hugs your toes, whilst above, a combination of contemporary spotlighting meets industrial exposed filament pendant lighting to the centre; ideal for creating the ambience to match your mood.

OWNER QUOTE: "We wanted to create a contemporary and open plan family home full of lots of natural light."

When winter calls, hunker down in the warmth; an exposed, recessed fireplace, set beneath an oak mantel sourced from a reclamation yard, is primed for the installation of a log-burning stove, should you desire heat from a rustic source. Modern shutters to the bay window balance out the traditional elements, in this home where past and present are always perfectly poised.

OWNER QUOTE: "We like the free-flowing movement through the house."

Returning to the entrance hall, continue through the glass door on the right, into the light and airy dining room. Ideal for entertaining, a trio of copper pendant lights, courtesy of Dowsing and Reynolds, decorate the ceiling above the large table. In a space that flows seamlessly from one area to the next, the family can be together whilst pursuing individual endeavours; the teenagers can complete homework at the dining table as dinner is prepared in the open-plan kitchen.

OWNER QUOTE: "The brief was lots of natural light."

Follow the gleaming porcelain tiles through into the designer Diane Berry kitchen. Light serenades the space, dispelling darkness and providing a passing view out into the large rear garden, courtesy of the floor to ceiling picture windows and sliding doors. A roof lantern above the main kitchen works in harmony with the cleverly positioned spotlights to provide full illumination for all your culinary preparations on the quartz worktops.

Seamless, handleless cupboard and wall units span from floor to ceiling, providing a plethora of storage space for all your essentials.

Note how the units in the peninsula, with its breakfast bar, contrast with the grey of the kitchen, with views framed over the garden beyond; a free flow of light where the boundaries between indoors and out are blurred.

Practical harmonises with pretty, as pop up sockets are located in the central island and an inset extractor fan within the suspended ceiling is set above the induction hob. Other integrated appliances include self-cleaning double oven, combi-microwave oven, plate warmer and dishwasher.

Technological touches add simplicity to life, with electric control rain sensors in the roof lantern and underfloor heating imbuing the entire rear extension with warmth. Deep pan drawers are conveniently situated beneath the induction hob, with concealed bin storage to the side of the sink.

Flowing through to a light and airy lounge, vast, sliding doors draw the outside in, creating a dreamy entertaining space, perfect for summer soirees and birthday barbecues with family and friends.

OWNER QUOTE: "We love the sliding doors. It matches the symmetry above and helps maintain crisp sight lines."

Also part of the contemporary extended element of the home is a lobby to the side, serving as a handy boot room when returning from muddy walks accompanied by a canine companion or little ones.

Freshen up in the elegantly styled downstairs WC fitted with designer Lusso Stone wash basin and toilet. Porcelain wood-effect tiling pervades through into the utility room. Polished concrete-effect worktops sit above storage cabinets and plumbing for washer, dryer, freezer and dishwasher, whilst a second sink is handy for rinsing off muddy boots.

Returning to the entrance hallway, take the stairs up to the reconfigured first floor, emerging onto a light-filled landing, now home to four sumptuous bedrooms.

Above the living room, discover the master bedroom, brimming with natural light through the curving bay window and side window. An exposed red brick fireplace adds character beneath its oak lintel, its heritage charm balanced by the contemporary shutters to the windows, allowing full control of the lighting.

An exposed pendant light continues the motif of pared back urban chic, while the former box room has been closed off to the landing, creating a convenient ensuite WC and wash basin.

Also overlooking the front garden is the second bedroom, fitted with Nolte wardrobes with opaque glass for a truly contemporary vibe. A spacious bedroom, cosy and carpeted, with television points and industrial style lighting, this is ideal for guests and children alike.

Refresh, relax and revive in the boutique spa-style bathroom, decadently decorated in marble-style porcelain tiles.

OWNER QUOTE: "People seem to find the bathroom even more of a wow-factor than the open plan area downstairs!"

Sink into the V&A bath, with its feature swan neck tap delivering its waterfall soundtrack. Prepare for the day ahead with a refreshing spritz beneath the rainfall shower in the stone resin walk-in cubicle, where a recessed, illuminated shelf is on hand for your shampoos and shower gels.

Further storage can be found within the wash-basin vanity unit, with an automatic lighting mirror above. Warm your towels on the grey, chrome, heated radiator. There is also a WC.

To the rear, discover a delightfully styled guest bedroom, where the motif of exposed bulb pendant lighting continues. Overlooking the garden to the rear, soft carpet and crisp white walls allow the feature lighting to shine.

Scandi-style meets industrial chic in the master bedroom to the rear, where a wall of windows captures views out over the leafy garden beyond, suffusing the space in light.

OWNER QUOTE: "We wanted something different, you get incredible light in here."

Exposed roof trusses adorn the vaulted ceiling, as light cascades down courtesy of the industrial look pendant lights and exposed Edison bulbs. Light grey carpet is plush underfoot, with space for your furnishings to the walls.

Slide open the pocket door to reveal a monochrome ensuite, the darker tones contrasting effortlessly with the brightness of the bedroom, providing a restful retreat for refreshment. The boiler cupboard on the landing houses a pressurized boiler, ensuring your shower is powerful and energising for the day ahead. Note the large showerhead in the walk-in shower, the vanity unit storage beneath the wash basin and the LED mirror with shaving point and changeable brightness levels.

Returning to the ground floor, discover the outdoors.

The ideal home for families with children, a wraparound garden hugs this home from front to back, soaking up the sunshine throughout the day.

Ideal for entertaining, the smooth sandstone paved patio is the perfect place for your recliner, table and chairs and a barbecue.

OWNER QUOTE: "The way the sun lands on the garden in the summer months, it's a real suntrap. It's great for sitting out and entertaining."

With sizeable sections of garden easily zoned off there is scope to develop this low maintenance site, with the addition of a summerhouse, a garage or more.
(Note: we can't guarantee we'll be able to show you around one the date and at the time you choose here but we'll do our best)